रविवार, 19 फ़रवरी 2017

सामान्य अध्ययन { GENERAL KNOWLEDGE}

1. Kanchenjunga is the highest mountain peak in India it is situated on the border between India and Nepal.

2.Razia sultan was the first and the last woman ruler of Delhi.

3.The lowest layer of earth's atmosphere is Troposphere.

4.Rain drops are spherical due to surface tension.

5.Soft water can be easily identified by its characteristic of Forms lather with soap.

6.Sulphur dioxide is responsible for acid rain.

7.The working principal of washing machine is Centrifugation.

8.Soil PH of acidic soil can be improved by Adding lime.

9.Venus is the hottest planet of our solar system.

10.The largest gland in the body is Liver.

11.Uranium, plutonium and Radium is a radioactive material.

12. Malala Yousafzai ,a Noble laureate was shot by Taliban to silence her fight against Right to girl education.

13. The author of world famous Harry potter series is Jk Rowling.

14.The term Hypoxia refers to Lack of oxygen.

15.mc mohan line demarcates the boundary between India and China.

16.A nuclear reactor is a device to produce nuclear energy with the help of Controlled chain reaction.

17.founder of Maurya dynasty is Chandragupta Maurya.

18.cloudy nights are warmer than clear nights because cloud prevent escape of heat from the ground.

18.Rainbow is formed due to a combination of Dispersion and total internal reflection of light in water droplets.

19.Sodium azide used for safety in cars contain.

20.The yellow colour of urine is due to the presence of bile.

21.Zika virus or Zika fever is spread through mosquito bite.

22.MOSSAD is the intelligence agency of Iran.

23.operation Meghdoot is related to siachen Glacier.

24. Rio Olympic is organised by Brazil. 

# mppsc 2014 solved paper 


1.firewall is used in communication network for protection from ?

1.Unauthorized attack.
2.Data driven attack.
3. fire attack.
4. virus attack.

2. one byte has ?

1.8- bits.
2.16 - bits.
3.32 - bits.
4.64 - bits.

3.which of the following is  a connecting device ?

1.Router.
2.Hub.
3.Switch.
4.All of these.

4.FTP stands for 

1. file Transfer protocol.
2.file Transit protocol.
3.file Typing protocol.
4.file Transfer Protocol.

5.SMPS stand for

1.Switched Mode power supply.
2.Start mode Power Supply.
3. signal Mode Power supply.
4.Store Mode Power supply.

6.Slowest Internet connection service is

1.Digital Subscriber Line.
2.Dial - up Service.
3.Leased Line.
4.cable Modem.

7.Offences are tried under the Protection of civil Rights Act,1955 by the Court of

1.Session court.
2 Judicial Magistrate First Class.
3.Judicial Magistrate second class.
4.Chief Judicial magistrate.

8.Who is held responsible for the offences committed by companies, under the Protection of Civil Rights Act,1955 ?

1.Director.
2.Manager.
3.Secretary.
4.All the above.


9.Who is empowered for imposition and realization of collective fine under SC and ST (prevention of Atrocities) Act,1989 ?

1.District Magistrate.
2.State Government.
3.Special court.
4.High court.

10.Offence committed by any public servant under Section 3 of the SC and ST (prevention of Atrocities) Act,1989,provides for minimum punishment of

1.Three month.
2.six month.
3.one year.
4. non of the above.

11.Who is not a member of the committee for the appointment of Chairperson and member of the National Human Rights Commission ?

1.Speaker of the House of People.
2.chairman of the Council of the states.
3.Leader of opposition in the House of People.
4.Leader of opposition in the Council of States.


12.Chairperson and member of State Human Rights Commission are appointed by

1.President.
2.Governor.
3.Chief justice of High court.
4.None of the above.

13.Who among the following is not related with the Philosophy of Vedanta ?

1.Shankaracharya.
2.Abhinav Gupt.
3.Ramanuja.
4.Madhava.

14.famous " HAZARA" temple of vijaynagar was built during the reign of

1.Krishnadeva Raya.
2.Deva Raha - I
3.Deva Raha - II
4.Harihara - I

15.Who is the chairman of advisory committee on fundamental right and minorities constituent Assembly ?

1.Pandit Nehru.
2.sardar patel.
3.B.N.Rao.
4.Ambedkar.


________________________________________________________________

यह भी पढ़ लें 👇👇👇

● सिन्धु घाटी सभ्यता

● भारत में सड़क दुर्घटना कारण और समाधान

________________________________________________________________






16.किस संविधान संशोधन एक्ट के द्धारा मतदाताओं की उम्र 21 से घटाकर 18 वर्ष की गई ?

1.61 वाँ.
2.62 वाँ
3.64 वाँ
4.70 वाँ

17. भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में चुनाव आयोग का उल्लेख किया गया हैं ?

1.अनुच्छेद 320
2.अनुच्छेद 322
3.अुनुच्छेद 324
4.अनुच्छेद 456

18. रंगराजन समिति का गठन किसलिये किया गया था ?

1.विनिवेश
2.बैंकिंग सुधार
3. विदेश व्यापार
4.कर सुधार

19. निम्न में से किसको  " चिपको आन्दोलन " का नेता माना जाता हैं ?

1.मेधा पाटकर
2.बाबा आम्टे
3. किरण बेदी
4. सुंदरलाल बहुगुणा


20. रेड़ डाटा बुक से संबधित संगठन हैं ?

1.WWF
2.I.u.t.e.s.
3. I.u.c.n.
4.I.w.b.c.


21. ओजोन परत संरक्षण दिवस कब मनाया जाता हैं ?

1.16 सितम्बर.
2.5 जून
3.30 मार्च
4.11 जनवरी

22. मान्ट्रियल प्रोटोकाल किससे संबधित हैं ?

1.क्लोरोफ्लूरो कार्बन
2.सफेद शेर
3. जल प्रदूषण
4.कृषि

23. सूर्य प्रथ्वी से कितना गुना बड़ा हैं ?

1.124 गुना
2.60 गुना
3.109 गुना
4.70 गुना


# सामान्य अध्ययन 

1.निम्नलिखित प्राणियों में से किसमें त्वचा द्धारा श्वसन होता हैं ?

A.गिरगिट़
B.मेंढ़क.
C.समुद्री घोड़ा.
D.गिलहरी.

2. खुरपका और मुहँपका रोग किनमें पाया जाता हैं ?

A.कुत्तें.
B.मानव
C.गाय भैंस.
D.मुर्गी.

3.माचिस की तिली में जलनें वाला पदार्थ कोन सा हैं ?

A.सफेद फास्फोरस.
B.लाल फास्फोरस.
C.सोड़ियम.
D.कार्बोनेट़.

4.कोयले की सर्वाधिक उत्कृष्ठ किस्म कौन सी हैं?

A.एन्थ्रोसाइट़़.
B.लिग्नाइट़.
C.बिटुमिनस.
D.पीट़.

5.मृदा की उर्वरता कोन सा जीवाणु बढ़ाता हैं ?

A.साल्मेला.
B.राइजोबियम.
C.क्लाँसट्रिडियम.
D.स्टैफिलोकाँकस.

6.विकासवादी दृष्टिकोणानुसार कौन मानव के निकट़ माना जाता हैं ?

A.कछुआ.
B.डाँल्फिन.
C.शार्क.
D.समुद्री घोड़ा.

7.साइमन कमीशन की नियुक्ति किस पर विचार करनें के लिये की गई थी ?

A.इण्डियन कौसिल एक्ट़ ,1892.
B.गवर्मेंट़ आफ़ इंड़िया एक्ट़ ,1919,
C.गवर्मेंट़ आफ़ इंड़िया एक्ट़,1909.
D.गवर्मेंट़ आफ़ इंड़िया एक्ट़,1935.

8.निम्नलिखित में से कोन "लोकहितवादी" के नाम से मशहूर हुये ?

A.जी.एच.देशमुख.
B.जी.के.गोखले.
C.जे.जी.फुले.
D.एम.जी.रानाड़े.

9.अन्तर्राषट्रीय तिथि रेखा कहाँ से गुजरती हैं ?

A.हिन्द महासागर.
B.प्रशांत महासागर.
C.काला महासागर.
D.भू - मध्य सागर.

10."अखिल भारतीय हड़ताल" किस के आगमन के फलस्वरूप उपजी थी ?

A.साइमन आयोग.
B.रोलेट़ एक्ट़.
C.अगस्त बिल.
D.इलबर्ट बिल.

11.कावेरी विवाद किन दो राज्यों के मध्य पैदा होता हैं ?

A.म.प्र.और छत्तीसगढ़.
B.उ.प्र.और राजस्थान.
C.बिहार और उड़ीसा.
D.तमिलनाडु और कर्नाट़क.

12.भीमबेठका किस राज्य के कोन से जिले में स्थित हैं ?

A.म.प्र.( रायसेन)
B.उ.प्र.( बिजनोंर)
C.बिहार (पट़ना)
D.गुजरात ( सूरत)

13. मूर्तिकला के लिये प्रसिद्ध "फड़के स्टूड़ियों " कहाँ हैं ?

A.उज्जैन .
B.धार.
C.भोपाल.
D.इन्दौर

14. 'कालिदास अकादमी ' कहाँ स्थित हैं ?

A.रायसेन.
B.विदिशा.
C.जबलपुर.
D.उज्जैन.

15. साँची के स्तूप का निर्माण किसनें करवाया था ?

A.बुद्ध.
B.सूरसेन.
C.अशोक.
D.कनिष्क.


16. म.प्र.का सबसे बड़ा "राष्ट्रीय उघान " कोन सा हैं ?

A.कान्हा किसली.
B.सतपुड़ा .
C.बांधवगढ़.
D.पेंच .

17.म.प्र.उच्च न्यायालय की खंड़ पीठ कहाँ हैं ?

A.इन्दौर - ग्वालियर.
B.उज्जैन - सागर.
C.रायसेन - भोपाल.
D.भोपाल - सागर.

 18. विश्व प्रसिद्ध ज्योतिर्लिंग महाकाल मन्दिर कहाँ स्थित हैं ? 

A.विदिशा.
B.काशी.
C.गया.
D.उज्जैन.

19. त्रिपुरी जो जबलपुर में स्थित हैं,किस वंश के राजाओं की राजधानी थी ?

A.कलचुरी.
B.परमार.
C.सिंधिया.
D.होलकर.

20. रानी अवन्ति बाई  किस क्षेत्र में शासन करती थी ?

A.रामगढ़ (मंड़ला)
B.कायथा (उज्जैन)
C.भोजपुर (भोपाल)
D.माँडू (धार)

उत्तर 1. (B) 2.(C),3.(B),4 .(A),5 .(B),6.(B),7.(B),8.(A),9.(B),10.(A),11.(D),12.(A),13.(B),14.(D),15.(C),16.(A),17.(A),18.(D),19.(A),20.(A).







कोई टिप्पणी नहीं:

प्रदूषित होती नदिया(River) कही सभ्यताओं के अंत का संकेत तो नही

विश्व की तमाम सभ्यताएँ नदियों के किनारें पल्लवित हुई हैं,चाहे मेसोपोटोमिया हो या हड़प्पा यदि नदिया नही होती तो न ये सभ्यताएँ होती और ना ही...